27 sierpnia 2023

Zdrowa redukcja-czy liczą się tylko kalorie?

Zdrowa redukcja- czy liczą się tylko kalorie?

Pewnie już większość z nas spotkała się z twierdzeniem, że aby schudnąć trzeba być na deficycie kalorycznym – co jest prawdą. Tylko, że wiele osób twierdzi, że to kalorie są kluczowe, najważniejsze i nieważne z czego pochodzą, ważne że makro się zgadza. Tak, jeśli zdamy się na matematykę, można schudnąć jedząc wyłącznie wysokoprzetworzone produkty. Tylko, że nasz organizm to coś więcej niż liczby. Dzisiaj przedstawię trochę moich przemyśleń na ten temat i postaram się wyjaśnić dlaczego jednak warto jeść i redukować zdrowo. Samo liczenie kalorii to nie wszystko. Chyba, że chcemy się nabawić wielu zaburzeń w naszym organizmie.

Pęd życia, a żywność wysokoprzetworzona.

Z racji tego, że ludzie żyją w coraz większym pędzie i brak im czasu na podstawowe rzeczy jak np. przygotowanie pełnowartościowego posiłku – sięgają po rozwiązania szybkie i wygodne, ale przy tym niestety niezbyt dobre dla naszego zdrowia. Mowa tutaj głównie o żywności wysokoprzetworzonej.

Wysoko przetworzone produkty spożywcze są to preparaty przemysłowe wykonane głównie lub w całości z substancji pochodzących z żywności i dodatków, z niewielką ilością nienaruszonej żywności. Mają wyższą zawartość tłuszczów nasyconych, cukru i sodu. No i mają w sobie szereg dodatków do żywności np. barwniki, stabilizatory, aromaty, wzmacniacze smaku, konserwanty i wiele, wiele innych. W tej grupie produktów znajdują się np. napoje bezalkoholowe, słodkie lub słone przekąski, a także wyroby pochodzenia zwierzęcego jak parówki, gotowe dania mrożone, sosy w proszku itp. Wzrost popularności tego typu żywności, można dostrzec między innymi w wielkich zamrażarkach sklepowych, gdzie nie spotkamy już tylko mrożonych warzyw i owoców ale i mnóstwo gotowców typu: dania obiadowe, zupy, pierogi, sałatki itp.

Wpływ żywności przetworzonej na zdrowie.

Jak zatem taka żywność wpływa na na nasz organizm? Postaram się opisać kilka aspektów, na które może oddziaływać, ale zaznaczam od razu, że jest tego więcej. Zazwyczaj zła dieta czy styl życia niesie za sobą efekt kaskadowy, czyli przykładowa reakcja w skrócie wygląda tak – zła dieta -> stan zapalny i dyspioza jelitowa -> zaburzenie pracy wszystkich układów.

1. Zaburzenie mikroflory jelitowej.

Po pierwsze – zaburzenie mikroflory jelitowej – spożywanie wyłącznie produktów mocno przetworzonych, zawierających małe ilości błonnika, powoduje zachwianie proporcji dobrych i złych bakterii jelitowych co w konsekwencji między innymi moduluje stany zapalne, wpływa na metabolizm glukozy i lipidów. A nasza mikrobiota jest powiązana praktycznie ze wszystkimi układami w organizmie. Dlatego w odpowiedzi na takie odżywianie, już na tym etapie wyrządzamy sobie pokaźny chaos w całym ciele.

2. Odporność

Odporność – dieta bogata w rafinowane cukry, sól, białą mąkę, przetworzone mięso i dodatki do żywności, a uboga w błonnik, witaminy, składniki mineralne może obniżać naszą odporność. Brakuje w niej m.in przeciwutleniaczy, które wspomagają naprawę uszkodzonych komórek odpornościowych. Zwiększa się częstotliwość występowania problemów zdrowotnych i licznych infekcji. Wiążę się to także ze wzrostem ryzyka występowania wielu chorób przewlekłych. Jesteśmy bardziej narażeni na zachorowanie na nowotwory i cukrzycę typu 2.

3. Depresja

Niezdrowa dieta powiązana jest także z depresją (szczególnie widoczną u osób nieaktywnych fizycznie). W przypadku spożywania wyłącznie żywności wysokoprzetworzonej występuje zwiększone spożycie kwasów omega-6, w stosunku do omega-3, które często są wręcz niedoborowe. A to sprzyja rozwojowi procesów zapalnych w organizmie i ma związek z większym ryzykiem rozwoju depresji,  nadciśnieniem tętniczym czy otyłością. Mniejsza ilość warzyw, owoców i błonnika pokarmowego w diecie powoduje częste niedobory witamin i składników mineralnych, a także zaparcia i uczucie ciężkości po posiłku co również bezpośrednio wpływa na nasz nastrój i może pogłębiać zaburzenia z nim związane.

4. Płodność

I na koniec jeszcze jeden bardzo mocno zauważalny problem dzisiejszych czasów – płodność. A nawet bardziej niepłodność. Jeśli popatrzymy na nasze koleżanki, przyjaciółki, znajome z pracy, córki, mamy, babcie, ciocie, ciężko jest znaleźć kogoś bez zaburzeń hormonalnych, w pełni zdrowego. Zwyczaje żywieniowe są ściśle związane z jakością życia reprodukcyjnego zarówno kobiet jak i mężczyzn. Nieprawidłowa dieta może przyczyniać się do zaburzeń funkcjonowania układu rozrodczego i hormonalnego. Może skutkować zaburzeniem owulacji oraz równowagi hormonalnej u kobiet, a tym samym powodować niepłodność, PCOS, endometriozę i wiele innych zaburzeń związanych właśnie z płodnością.

Nie podążaj za modą.

Dieta nigdy nie będzie idealna i może być w niej miejsce naprawdę na wszystko. Ale jeśli mowa o diecie redukcyjnej to naprawdę warto zwrócić uwagę na to, aby była ona bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Podczas odchudzania nasz organizm jest narażony na dodatkowy stres i szczególnie potrzebuje tych substancji do odpowiedniego funkcjonowania. Nie podążajmy za modą na diety, za produktami jak najmniej kalorycznymi ale przetworzonymi na maksa. Spożywajmy posiłki, aby dostarczyć organizmom potrzebnych składników odżywczych. Konsumujmy pokarm, aby przedłużyć okres radości ze zdrowia i istnienia. Spożywajmy posiłki, by osiągać dobre samopoczucie, wspierać kondycję kości oraz serca, oraz wspomagać naturalny proces regeneracji organizmu. Przyjmujmy pożywienie w sposób sprzyjający wsparciu wszystkich naszych układów. Żywność stanowi istotny element naszego codziennego życia.

 

Jeśli marzysz o zdrowej redukcji to nie zwlekaj! Dzięki naszej diecie możesz rozpocząć nowy rozdział pełen energii i dobrej kondycji. Odwiedź naszą zakładkę ➡️”plany dietetyczne” i zacznij już dziś. Twoje zdrowie zasługuje na troskę i dbałość, a my jesteśmy tu po to, by Ci w tym pomóc! 💪🌱

Zapisz się do newslettera!